Články




TRÁPÍTE SE? MÁTE STRACH Z JÍDLA? UŽ NEVÍTE CO JÍST, ABY JSTE NEPŘIBRALI? Možná vám mohu pomoci...


Každý jsme na tom jinak…někdo má den pracovně náročný … stále někde „běhá“, někdo v klidu sedí v kanceláři, někdo musí doma ležet, protože je právě nemocný….

k

Je někdy těžké najít tu správnou cestu za přiměřeným, vhodným stravováním, nepřibrat a ještě se cítit dobře, tzn. být energeticky nabitý a schopen za den zvládnout to, co je třeba.

Tento článek jsem nesepsala proto, abych nabídla jednu z dalších variant, resp. stravovacích alternativ.

Nabízím zde dle mého názoru to, co by mělo být běžnou součástí života každého z nás (pokud samozřejmě netrpíte nějakým speciálním trávicím problémem), protože i když je každý organismus jiný, stále zde platí pravidlo o jakési rovnováze ROZLOŽENÍ ŽIVIN BĚHEM DNE tak, abychom byli vyrovnaní, klidní a mohli se soustředit na svůj pracovní režim, resp. žáci a studenti se mohli soustředit na svoji výuku, maminky se mohli v klidu starat o své malé děti, starší lidé zbytečně nechřadli atd.... :-)

Takže konečně k věci!!!!! :-)

Předpokládám, že víte, které potraviny zařadit mezi SACHARIDY, BÍLKOVINY a TUKY, protože bez této znalosti vám graf (viz níže) bude skoro k ničemu a tuto vědomost považuji za tu nejzákladnější, než já osobně s klientem vůbec začnu pracovat. :-)

Na úvod musím zdůraznit, že tento graf platí VÝHRADNĚ pro "běžnou" populaci... somatotypy člověka, tedy MEZOMORFY (lidé přirozeně svalnatí, kteří se ve stravě nemusejí omezovat nějak výrazně) a ENDOMORFY (lidé s podsaditou postavou, kteří mají více sklon k ukládání podkožního tuku, mají také silné a těžké kosti). To logicky znamená, že graf neplatí pro EKTOMORFY (lidé, kteří těžko nabývají svalovou hmotu i tuk – tedy celkovou hmotnost – mají velmi štíhlou postavu).

somatotypy

Také je zde další důležitá věc, že tento graf platí POUZE pro dny BEZ FYZICKÉ AKTIVITY. Pokud bychom se chystali na nějaký trénink…ať už v aerobním nebo anaerobním režimu, graf by vypadal úplně jinak. O tom zase někdy příště…

Naše tělo má tzv. „BAZÁLNÍ METABOLISMUS“ (minimální potřebné množství přijaté energie na den v naprosto klidovém stavu – svalová činnost, mozek, vnitřní orgány…), který má každý jinak vysoký a tento BM potřebuje pro svoji správnou činnost ENERGII (v KJ). 

Výše bazálního metabolismu závisí na našem množství svalové hmoty, tzn., pokud máme svalstva málo nebo dokonce nedostatečné množství na naši přirozenou fyziologii, je náš bazální metabolismus také nízký tudíž si nemůžeme dovolit velký energetický příjem (množství přijaté stravy) jako ti, kteří mají velké množství svalstva a tudíž i vyšší bazální metabolismus. Toto je jedna z rozhodujících věcí, na kterou bohužel neberou zřetel všichni. Svůj bazální metabolismus můžeme zjistit např. z měření na InBody 230, které má k dispozici každý lepší výživový poradce. 

Můj graf (viz níže) je poměrně srozumitelný, ale samozřejmě „pár slov“ k němu napíšu. 

Z grafu vyplývá následující:

Jsou zde DVĚ OSY. První (vodorovná) ukazuje den OD RÁNA – DO VEČERA. Druhá osa (svislá) ukazuje MNOŽSTVÍ ŽIVIN sacharidy x bílkoviny x tuky.

9_ROZLO__EN_____IVIN_B__HEM_DNE___posledn___men____

Abychom se tedy dostali dál…

Náš metabolismus, který, jak jsme si napsali, závisí na množství svalové hmoty, která potřebuje pro svoji činnost v prvé řadě především SACHARIDY!!! ANO - SACHARIDY (čtete správně) a pak hned následně bílkoviny. 

Tato živina - SACHARIDY…je ta NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ŽIVINA ať už chceme REDUKOVAT či PŘIBÝVAT NA SVALSTVU nebo cokoliv jiného…s touto živinou si mnozí (i docela zkušení) neví tak úplně rady. Je to z toho důvodu, že pokud se chceme jakkoliv hýbat (nebo prostě jen existovat), potřebujeme k pohonu energii a SACHARIDY JSOU JEDINOU VHODNOU ŽIVINOU pro tento náš pohon. Pokud by jste svalům sacharidy nedali, sice přežijeme, ale jak je to u všech "NÍZKOSACHARIDOVÝCH DIETÁCH" - ztratíte sice rychle kila, ale tyto kila ztratíte HLAVNĚ NA VODĚ, protože svaly obsahují obrovské množství právě vody a pokud jim sacharidy nedáte, jednoduše řečeno SE ODVODNÍTE. Tento stav ale doma nezjistíte, tento stav zjistíme na různých bioimpedančních přístrojích (InBody 230 používám já osobně).

Ostatní …BÍLKOVINY I TUKY jsou samozřejmě také DŮLEŽITÉ, ale těch má většina lidí dost (deficit jsem zaznamenala během své praxe pouze u 2 případů ze 100).

Z mého grafu (viz níže) je patrné, že od rána by měly být PRIORITOU tedy hlavně již zmíněné SACHARIDY a to především KOMPLEXNÍ (jaký je rozdíl mezi komplexními a jednoduchými si neznalí najdou na „googlu“, protože jinak by byl můj článek opravdu velmi rozsáhlý). :-)

SNÍDANĚ:

Základ kvalitní snídaně by měly tvořit KOMPLEXNÍ SACHARIDY…např. obiloviny nebo celozrnné pečivo (z malé části to mohou být i jednoduché sacharidy, např. ovoce)…ty by měly tvořit na snídani převažující složku (cca 80%), zbytek (cca 20%) BÍLKOVINY, např. jogurt nebo mléko, sýry, šunka… a TUK (ořechy, semena, sýry).

DOPOLEDNÍ SVAČINA:

Stále spíše převažující složka SACHARIDŮ, ale už ne tak majoritní jako u snídaně, doplněné BÍLKOVINOU a TUKEM (např. jogurt, kysané mléčné výrobky….). To platí i pro sedavá zaměstnání.

OBĚD

Zde by měl být energetický příjem rozdělen na třetiny, tzn. 1/3 KVALITNÍ SACHARIDOVÁ PŘÍLOHA (např. rýže), 1/3 KVALITNÍ, spíše nízkotučná BÍLKOVINA (např. libové maso  nebo i tučnější ryba) a opět KVALITNÍ, NENASYCENÝ TUK, který by měl být součástí 1/3 části ZELENINY, kvůli rozpustnosti vitamínů právě v tucích. 

Mimochodem by bylo vhodné poznamenat, pokud to s obědem přeženete co do množství nebo si pak ještě dáte moučníček... pak se nedivte, že vám v kanceláře budou padat víčka... :-) 

9_ROZLO__EN_____IVIN_B__HEM_DNE___posledn___men____

ODPOLEDNÍ SVAČINA:

V odpolední svačině mnozí už VYNECHAJÍ SACHARIDY. To je VELKÁ CHYBA!!! Z tohoto důvodu totiž může hrozit částečná, ale stálá ZTRÁTA SVALOVÉ HMOTY, resp. NESCHOPNOST ZBAVIT SE PODKOŽNÍHO TUKU. Zde už klademe větší důraz na BÍLKOVINY a ZELENINU, ale stále nesmíme zapomínat na část kvalitních KOMPLEXNÍCH SACHARIDŮ. 

VEČEŘE:

Pokud se bavíme o REDUKCI nebo RACIONÁLNÍM JÍDELNÍČKU (kdy jsme s tukem i svaly stále stejní), tady je už třeba zvážit náš večerní program.

Pokud si po večeři (např. v 19 h.) už jen lehneme ke „zprávám“ a uprostřed večerního filmu už spíme, pak v případě večeře už nemáme nárok na příjem sacharidů, protože bychom tuto energii už nevyužili, tudíž by se nám energie ULOŽILA POUZE DO TUKŮ …opět připomínám, že tento graf není sestavený pro „ektomorfní typy“, kteří to mají zase úplně jinak. 

Naopak, 2 hlavní složky večeře jsou tvořeny už jen BÍLKOVINOU a ZELENINOU, samozřejmě s doplněním nenasycených mastných kyselin, tedy „zdravých tuků“… abychom opět přispěli ke vstřebání vitamínů do organismu. 

Pokud ale chceme „vletět“ po večeři ještě na 2 hodinový úklid, zde si samozřejmě můžeme a MUSÍME DOVOLIT i ČÁSTEČNÝ PŘÍJEM KOMPLEXNÍCH SACHARIDŮ

Doporučuji, pokud je večeře např. už 18 h. a do postele uleháme např. ve 23.00 h., byla by na místě ještě 2. večeře…složená už ale POUZE Z ČISTÉ BÍLKOVINY (např. šunka nebo tvaroh), event. kousku zeleniny.

Tak to by bylo. Možná by s mým grafem a článkem někteří nesouhlasili (což by bylo divné, kdyby souhlasili opravdu všichni) :-) , ale toto jsou moje vědomosti a praktické zkušenosti s klienty, které jsou z 80% STÁLE STEJNĚ CHYBNÉ. Samozřejmě to nemáme všichni stejné…každý máme režim a tělo jiné a je třeba SVÉ TĚLO POZNAT…UMĚT MU NASLOUCHAT. 

Pokud ho už znáte…vám všem MOC GRATULUJI!

Pokud ho stále poznáváte…vám GRATULUJI TAKÉ, protože jste na dobré cestě ke spokojenosti.

JÍDLO JE RADOST, KTEROU BYCHOM SI NEMĚLI UPÍRAT A KDO MÁ Z JÍDLA STRACH, TEN SVOJI CESTU JEŠTĚ NEPOCHOPIL NEBO NENAŠEL…. pokud mi budete důvěřovat, budu vám ráda nápomocna, protože já jsem svoji cestu už našla a troufám si tvrdit, že vám vaši cestu svojí pozorností mohu pomoci najít také. 



Partneři projektu