Články
- MOJE DESATERO PRO INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ aneb JAK SE NAUČIT JÍST PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A POHODU NA STÁLO
- Vymaňte se z rodinných vztahových vzorců
- O chybách ve výchově a jejich vlivu na děti
- SUŠENÁ SYROVÁTKA - další komerční lež nebo po ní opravdu zhubnete???
- HUBNUTÍ A PROTEINOVÉ DIETY - vyberte si svoji cestu...!!!
- JAK UČINIT NAŠE TĚLO ZDRAVÝM PLNÉ PŘIROZENÉ ENERGIE?
- TRÁPÍTE SE? MÁTE STRACH Z JÍDLA? UŽ NEVÍTE CO JÍST, ABY JSTE NEPŘIBRALI? Možná vám mohu pomoci...
- Účinné intenzivní kardio - HIIT trénink - efektivní forma spalování tuku
- Potřebujeme maso pro naši výživu?
- Desatero zdravého životního stylu
- ÚSPORNÝ REŽIM V JÍDLE - Problematika jojo efektu
- Nutriční bomba - jedna z možných variant 'prevence zdraví'
- Trvalý úspěch přinese jen pomalé hubnutí
- Nadváha není jen otázkou krásy
- Čím zelenější, tím zdravější
- Proč se má při hubnutí hodně pít?
- Tajný typ - energetické bomby pro ducha i tělo
- Glykemický index
- Nejčastější mýty a omyly ve výživě
- Přílohy a hubnutí - vynechat nebo zařadit do jídelníčku?
- Co je dobré vědět o stresu...?
- ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
- CROSSFIT
- Energetická rovnováha organismu
- Spánek a jeho vliv NEJEN na redukci tuku
- ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE
- OVESNÉ VLOČKY ... vaše každodenní snídaně
- POMAZÁNKY - co a komu mazat
- JEDNODENNÍ PŮST - štíhlost a zdraví
- Obecná výživová doporučení pro SMĚNNÝ PROVOZ
- ROZHODNI SE!
- MÁŠ CHUŤ NA SMAŽENÉ JÍDLO, TUČNÉ MASO, MÁSLO NEBO ŠLEHAČKU? Dej si to a nic nepřibereš!!!!
- PUFOVANÉ CHLEBÍČKY neboli 'POLYSTYRENY'
- CHUTĚ NA SLADKÉ. Proč mě honí mlsná?
- Co jsou to 'VISCERÁLNÍ TUKY'?
- CHCEŠ RYCHLÝ NEBO TRVALÝ VÝSLEDEK???
- PROČ NEMÁME VÝSLEDKY, KTERÉ SI TOLIK PŘEJEME - NA TRVALO?
- JAK LZE SKRZE SEXUALITU OVLIVNIT NAŠE HUBNUTÍ A VEŠKERÝ JINÝ ÚSPĚCH?
Přílohy a hubnutí - vynechat nebo zařadit do jídelníčku?
POMOHOU VÁM S HUBNUTÍM!
Přílohy - chléb, pečivo, moučné výrobky, těstoviny, brambory, rýže, luštěniny - jsou v naší stravě hlavním zdrojem uhlohydrátů neboli sacharidů. Ty by měly dodávat našemu tělu nejvyšší podíl energie - 55 - 60%. Přitom podíl jednoduchých sacharidů - cukrů, by neměl být vyšší než 10%. Kromě energie získáváme z příloh vitaminy (zvláště skupiny B, vitamin E, C z brambor), dále minerály a vlákninu.
Přednost bychom měli dávat pečivu celozrnnému (i když jeho energetická hodnota bývá stejná nebo i vyšší než u pečiva bílého), alespoň občas vyzkoušet neloupanou rýži nebo celozrnné těstoviny a podobně.
Jakékoli zjednodušené zákazy při redukčním režimu jsou zavádějící. O správnou tělesnou hmotnost není vhodné usilovat „redukční dietou“ – spíše je potřeba osvojit si celkově zásady zdravého životního stylu – jíst pestře, vyváženě a v přiměřeném množství, a také se dostatečně pohybovat.
Správných zásad je potřeba se držet dlouhodobě, nejen do doby, než ručička váhy dosáhne vytouženého cíle. Jedno malé zjednodušení ale můžete při snižování nadváhy vyzkoušet – přesunout větší část denního příjmu sacharidů do první půlky dne.
JAK JE TO V PRAXI....?
V praxi to znamená, že přílohy by měly být základem naší stravy. Rafinované sacharidy - bílý cukr (takto sladké pečivo a sladkosti) bychom přitom měli omezovat na minimum.
Jsou to obiloviny, které jsou méně vymleté. Jejich výhodou je, že obsahují klíček zrna a jeho obal. Důsledkem je zvýšený obsah minerálů, vitaminů i vlákniny. V dnešní době můžeme využít široký sortiment celozrnného pečiva, těstovin i rýže.
Co je vláknina?
Je tvořena polysacharidy a dalšími látkami, jejichž vlastnosti pak způsobují, že dostatek vlákniny ve stravě zlepšuje střevní pasáž, odstraňuje škodlivé látky ze střev, snižuje hladinu krevního cholesterolu, přispívá k pocitu sytosti. Vláknina je obsažena jen v rostlinných potravinách.
Jak nakupovat?
Pokud si vaše rodina dosud nezvykla na nové druhy příloh, zejména celozrnných, nelekejte se. Základní heslo - pestrá strava - platí i o přílohách.