Články




Potřebujeme maso pro naši výživu?


Je maso důležité pro lidský organizmus?

Význam BÍLKOVINY při cvičení:

Pokud chceme hubnout, zvyšovat kondici nebo nabírat svalovou hmotu, pouze cvičit nestačí!!! Tento fakt si spousta lidí neuvědomuje. Pouhým tréninkem nedonutíte svaly k růstu. Jinými slovy, tréninkem svaly zatížíte, dáte svalům signál k růstu, ale bez důkladné výživy svaly neporostou, resp. i redukce tuku bude těžší a delší. 

Cvi__en__

K růstu svalové tkáně dochází po regeneraci svalů. Regenerace svalů je jednoduše řečeno opětovné načerpání sil a odpočinek svalů, s tím, že záleží na vás, zda si svaly pouze odpočinou a doplní ztracenou energii nebo načerpají energie navíc, která je potřebná k růstu svalů. To je samozřejmě velký rozdíl.

Jestli jste přesvědčeni, že stačí pouze zvedat činky, tak jste na velkém omylu. Záleží pouze na vás, kdy přijdete na to, že výživa a regenerace je velice důležitá a zásadní pro růst pro růst svalové hmoty nebo i pro event. redukci tuku. Čím dříve na to přijdete, tím lépe.

Často se stává, že po odcvičeném tréninku bez řádného stravování přicházejí ti "neznalí" buď o vlastní svalovou hmotu,protože tělo nemá dostatek živin pro vlastní regeneraci a tak si začíná brát glykogen ze svalů, Laicky řečeno, tělo požírá vlastní bílkovinu. Nebo těm s nadváhou se začne tento výživový deficit projektovat ještě větším ukládáním tuku do "viscerálu", tedy do útrob (tzv. "viscerální tuk"), což je pro ně stále zvyšující se riziko rozvoje veškerých civilizačních nemocí. To je to nejhorší, co se vám může stát!

A TEĎ TU VYVRÁTÍM JEDEN OBROVSKÝ MÝTUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

Velmi velmi velmi mnoho lidí (tedy absolutní většina) se STÁLE MYLNĚ DOMNÍVÁ, ŽE JEN ZVÝŠENÝM PŘÍJMEM BÍLKOVIN (hlavně masa atd.) SI ZARUČÍ I VĚTŠÍ SVALY nebo resp. nějaké POZITIVNÍ VÝSLEDKY PŘI CVIČENÍ. Dle mého názoru jsem si dnes i téměř jistá, proč to tak je. Fitness i potravinářský průmysl se totiž MUSÍ stále nějak "živit"...když to není klasické maso, tak to jsou proteiňáky, BCAA, "předtréninkové nakopávače" atd...v případě fitness průmyslu to jsou všechno suplementy, na kterém se stále slušně vydělává díky minimální nákladové ceně. 

Paradox je totiž v tom, že my tyto suplementy prakticky NEPOTŘEBUJEME (v případě žen už vůbec ne), protože potřebný příjem bílkovin jsme schopni si zajistit z běžně dostupné stravy. Ano, neříkám, vím, že je protein pohodlný zvláště pro muže, ale z mého pohledu je to zbytečně zakyselující chemická záležitost, která do těla nepatří. Nebo si myslíte, že tělo chemii NUTNĚ potřebuje? :-) - info viz můj článek "Jak učinit naše tělo zdravým plné přirozené energie".

Tím se dostávám k tomu ZÁSADNÍMU - TEDY VÝŠE ZMIŇOVANÉMU MÝTU O BÍLKOVINÁCH:

Pokud totiž tělo nezásobíme DOSTATEČNÝM MNOŽSTVÍ KVALITNÍCH KOMPLEXNÍCH SACHARIDŮ (z 10% i jednoduchých sacharidů) ZA DEN (včetně dostatečného množství sacharidů před tréninkem), PAK DOCHÁZÍ K VÝŠE UVEDENÝM PROBLÉMŮM:

1. KE SVALOVÉMU DEFICITU (Z 98% problém hlavně žen). 

2. U LIDÍ S NADVÁHOU DOCHÁZÍ KE ZVYŠOVÁNÍ VISCERÁLNÍHO TUKU (může to být současně u těch, kterým klasická váha ukazuje váhový úbytek - tento úbytek je ale hlavně voda vlivem právě nedostatečného příjmu sacharidů ve stravě, protože naše svaly jsou ze 70-80% hlavně voda - viz klasické nízkosacharidové diety a režimy).

TÍMTO CHCI TEDY OTEVŘENĚ A BEZ OKOLKŮ HLASITĚ HLÁSAT A INSPIROVAT VÁS K ZAMYŠLENÍ SE NAD DANOU PROBLEMATIKOU A UJASNĚNÍ SI JAK NAŠE TĚLO FUNGUJE A PROČ NEJSME STÁLE SCHOPNÍ (kolikrát i celý život) DOSÁHNOUT NAŠÍ OPTIMÁLNÍ VÁHY A STÁLE SE TRÁPÍME (např. skrz nedostatečnou vůli nebo stále se vracející váhu nebo náhle postupně se váha zvyšující...).

PŘESTAŇME TEDY PODPOROVAT TYTO FIRMY NA SUPLEMENTY A VRAŤME SE POSTUPNĚ K NAŠÍ PŘIROZENOSTI A POCHOPENÍ NAŠEHO TĚLA ČEHOŽ DOSÁHNEME JEN STUDIEM A VLASTNÍM POZNÁNÍM COŽ JE SICE ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍ A MOŽNÍ I MÉNĚ PŘÍJEMNÉ ALE ZA TO ABSOLUTNĚ FUNKČNÍ A EFEKTIVNÍ A HLAVNĚ - JE TO NA CELÝ ZBYTEK NAŠEHO ŽIVOTA. STOJÍ VÁM TO ZA TO? JÁ MYSLÍM, ŽE VĚTŠINĚ Z NÁS URČITĚ. :-)

Pokud vás zajímá, jak by to mohlo být s rozložením NEJEN SACHARIDŮ BĚHEM DNE, můžete mrknout na tento můj další článek ZDE.

Pro ujasnění dále - bílkoviny a to hlavně ty živočišné, jsou pro náš organismus VELMI NUTNÉ, protože my sami jsme živočichové - savci, protože pouze ŽIVOČIŠNÁ BÍLKOVINA JE tzv. "PLNOHODNOTNÁ", tedy obsahuje všechny potřebné aminokyseliny, které nemá BÍLKOVINA ROSTLINNÁ, proto ji nazýváme "neplnohodnotná".

Ale vedle klasického masa bíložravců má stejnou biologickou hodnotu pro náš organismus i MASO RYB, VEJCE A SÝRY, které jsou také ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU. JE TEDY NUTNÉ PASOUCÍ SE ZVÍŘATA NA LUKÁCH ZABÍJET? JÁ OSOBNĚ JSEM NÁZORU, ŽE NIKOLIV. Z toho vyplývá, že já osobně si dokáži představit, že MŮŽU BÝT VEGETARIÁN (včetně masa ryb) a mému organismu nebude ani Z DLOUHODOBÉHO EFEKTU NIC FYZIOLOGICKY CHYBĚT...ba právě naopak...JSEM PŘESVĚDČENA, ŽE NAOPAK I DUŠEVNĚ A MENTÁLNĚ BUDE MŮJ ORGANISMUS ŽIVĚJŠÍ A JEŠTĚ VÍCE PLNÝ ZDRAVÉ PŘIROZENÉ ENERGIE. :-)

Úvahu a zamyšlení nad mým výrokem nechám na vás. :-) 

Pokud se pro maso (mimo ryby) přece jen ještě rozhodneme, tady je pár všeobecných slov pro naše ujasnění:

Maso je zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B (zejména B12), železa a hořčíku. Bílkoviny dodávají tělu stavební materiál, který využíváme k růstu, k obnově buněk a tkání, tvorbě hormonů a enzymů.

Maso je jednou ze základních potravin v lidské výživě. Obsah živin v něm se liší podle druhu zvířete a podle části těla, ze kterého maso pochází. Obecně obsahuje 50- 80 % vody, 15- 20 % bílkovin a až 50 % tuku. Sacharidů (převážně glykogen) obsahuje jen málo. Tučné maso má menší podíl vody a naopak maso s menším podílem tuku má více vody. Maso je významným zdrojem mnoha minerálních látek jako je fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, a např. vitaminů skupiny B. Zabarvení masa ovlivňuje svalové barvivo myoglobin, které je přítomno více ve svalovině namáhané pohybem (třeba stehna).

Maso_a___ena

Údajně bychom měli dávat přednost netučným druhům masa, zejména drůbežímu (kuřecí, krůtí), rybímu, telecímu, jehněčímu a králičímu. V současné době se klade velký důraz na drůbeží maso, které je ale chudší na vitaminy a minerální látky, a proto se doporučuje jídelníček občas obohatit také libovým telecím či jehněčím a hovězím masem, které je velmi bohaté na železo, zinek a vitaminy skupiny B (niacin, B12). Libové vepřové maso je o něco tučnější než libové hovězí a měli bychom ho jíst méně často, protože živočišný tuk nepřispívá srdci a cévám, resp. pokud bychom nejedli vůbec, dle mého názoru by to bylo jen dobře. :-)

Vnitřnosti jsou bohatým zdrojem vitaminu A, kyseliny listové a železa. Na druhou stranu obsahují velké množství cholesterolu. Proto je vhodnější je podávat spíše výjimečně (např. 1x za 14 dní) a přednostně volit vnitřnosti z mladých zvířat.

Výjimečně!!! (tři vykřičníky jsou možná málo) bychom měli jíst uzeniny a paštiky. Ty totiž obsahují velké množství nežádoucího nasyceného tuku, cholesterolu, soli a konzervačních látek. Pokud si už přece jen chceme některé koupit, není šetření na penězi na místě, je lepší koupit to nejkvalitnější, například šunku od kosti, šunku drůbeží, která obsahuje podstatně méně soli. Platí tady, že méně je více a ani libové uzeniny by však neměly tvořit základ našeho jídelníčku.


A ještě pár slov k rybám:

Ryby

Ryba

Ryby, stejně jako luštěniny, by se na našem talíři měly objevit minimálně 2× týdně. Některé ryby jsou sice velmi tučné, ale jejich tuk je velmi cenný, protože obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité jako ochrana srdce a cév. Je v něm obsaženo také větší množství vitaminu D. Mořské ryby jsou navíc dobrým zdrojem jódu.



Partneři projektu