Články
- MOJE DESATERO PRO INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ aneb JAK SE NAUČIT JÍST PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A POHODU NA STÁLO
- Vymaňte se z rodinných vztahových vzorců
- O chybách ve výchově a jejich vlivu na děti
- SUŠENÁ SYROVÁTKA - další komerční lež nebo po ní opravdu zhubnete???
- HUBNUTÍ A PROTEINOVÉ DIETY - vyberte si svoji cestu...!!!
- JAK UČINIT NAŠE TĚLO ZDRAVÝM PLNÉ PŘIROZENÉ ENERGIE?
- TRÁPÍTE SE? MÁTE STRACH Z JÍDLA? UŽ NEVÍTE CO JÍST, ABY JSTE NEPŘIBRALI? Možná vám mohu pomoci...
- Účinné intenzivní kardio - HIIT trénink - efektivní forma spalování tuku
- Potřebujeme maso pro naši výživu?
- Desatero zdravého životního stylu
- ÚSPORNÝ REŽIM V JÍDLE - Problematika jojo efektu
- Nutriční bomba - jedna z možných variant 'prevence zdraví'
- Trvalý úspěch přinese jen pomalé hubnutí
- Nadváha není jen otázkou krásy
- Čím zelenější, tím zdravější
- Proč se má při hubnutí hodně pít?
- Tajný typ - energetické bomby pro ducha i tělo
- Glykemický index
- Nejčastější mýty a omyly ve výživě
- Přílohy a hubnutí - vynechat nebo zařadit do jídelníčku?
- Co je dobré vědět o stresu...?
- ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
- CROSSFIT
- Energetická rovnováha organismu
- Spánek a jeho vliv NEJEN na redukci tuku
- ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE
- OVESNÉ VLOČKY ... vaše každodenní snídaně
- POMAZÁNKY - co a komu mazat
- JEDNODENNÍ PŮST - štíhlost a zdraví
- Obecná výživová doporučení pro SMĚNNÝ PROVOZ
- ROZHODNI SE!
- MÁŠ CHUŤ NA SMAŽENÉ JÍDLO, TUČNÉ MASO, MÁSLO NEBO ŠLEHAČKU? Dej si to a nic nepřibereš!!!!
- PUFOVANÉ CHLEBÍČKY neboli 'POLYSTYRENY'
- CHUTĚ NA SLADKÉ. Proč mě honí mlsná?
- Co jsou to 'VISCERÁLNÍ TUKY'?
- CHCEŠ RYCHLÝ NEBO TRVALÝ VÝSLEDEK???
- PROČ NEMÁME VÝSLEDKY, KTERÉ SI TOLIK PŘEJEME - NA TRVALO?
- JAK LZE SKRZE SEXUALITU OVLIVNIT NAŠE HUBNUTÍ A VEŠKERÝ JINÝ ÚSPĚCH?
OVESNÉ VLOČKY ... vaše každodenní snídaně
Jedná o gejzír vitamínů a minerálních látek, látek, jež jsou protizánětlivé, hezkého zdroje vlákniny, pomalejších sacharidů, kvalitního tuku, bílkovin atd. Máte-li vůči nim nějaké předsudky, o to víc se vynasnažím, abyste jim nyní konečně přišli na chuť.
Já je pokládám za jedny z největších siláků, o jakých si můžeme vůbec nechat zdát. A pokud stále pochybujete, kdy tento obilný výrobek máte za něco velmi podezřelého, následující řádky vás dozajista přesvědčí o opaku.
Ovesné vločky by neměly chybět v jídelníčku běžné zdravé populace, ale také např. diabetických pacientů. Nejen, že zvolíme-li kvalitnější verzi, dokážou udržet stabilnější hladinu glykémie, ale také proto, že se s nimi dá hezky pracovat, jejich příprava je celkově nenáročná a vůbec, kdyby se jen vědělo, jak moc jsou užitečné, jejich tržní hodnota by byla mnohem vyšší.
V současné době na trhu existuje nepřeberné množství balených ovesných vloček, my se však nenechme zlákat pozlátkovým obalem. Příjemné dozajista bude, koupíme-li vločky, které jsou umístěny v papírovém obalu, za vděk však vezměme i těm z klasického pytlíku, kdy si pamatujme, že vybíráme jejich nejméně opracovanou variantu. Jemné ovesné vločky ponechme dětem, jejichž střeva jsou citlivá na větší množství vlákniny, stejně tak těm, kteří již z nějakého důvodu dodržují šetřicí dietu. My ostatní, zvláště diabetikové a lidé na redukční dietě, sáhněme po těch nejobyčejnějších ovesných vločkách.
Ano, křupavé müsli je sice chutné a fajn, vybírání oříšků, sušeného banánu a rozinek nás také po ránu příjemně zaměstná, ovšem, uvědomme si, že taková snídaňová směs vypovídá minimální užitnou hodnotou. Už pro vyšší obsah sacharózy, cukru, kterým si mnozí stále ještě přislazují, konzervantů, barviv a dalších, dalších aditiv, která tu nemají vůbec žádný smysl. Kdyby si to příroda přála, zajisté by nám zde nějaká aditiva nechala. Je však natolik moudrá, že počítala s čerstvostí. A tak nám tu vymyslela jablíčka a hrušky, švestky a meruňky, které je možno utrhnout přímo z větví košatých stromů, stejně jako obilí, které tu dozrálo za horkých letních dnů.
Jak jsem výše zmínila, oves je skutečně velmi dobrým zdrojem vlákniny, kdy obsahuje 55 % vlákniny rozpustné a její nerozpustné formy pak 45 %. Rozpustnou vlákninu v ovesných vločkách označujeme pojmem beta glukan.
Tyto dlouhé řady molekul glukózy, tyto polysacharidy, pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob. Tímto však výčet pozitiv beta glukanů nekončí. Jejich dalším benefitem je stimulace imunitního systému, díky čemuž mnohem snáze odoláváme jakékoli bakteriální infekci.
Ovesné vločky jsou jediným zdrojem tzv. avenathramidu, jistého antioxidantu, jenž se vyznačuje protizánětlivým účinkem a nemalým vlivem na naše srdce. Další přínosnou informací bude dozajista fakt, že ovesné vločky obsahují mnohem vyšší obsah bílkovin, než jakákoli jiná obilnina. 2/3 hrnečku ovesných vloček obsahuje 8,5 g bílkovin.
Na vločky však pozor u celiakie, nesnášenlivosti lepku, ale také při dně a ledvinových kamenech. Obsahují totiž vyšší množství purinů, látek, štěpících se v kyselinu močovou, která výše zmíněné, bohužel, podporuje. Nicméně, je-li váš jídelníček vyvážený, obsahuje dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, co nejčistších surovin, rovněž i zde si ovesné vločky můžete svátečně dopřát.
Ovesné vločky na pět minut namočíme do horké vody. Posléze, jakmile změknou, přimísíme jablíčko nakrájené na malé kousky. Posypeme karobem, dosladíme medem a dozdobíme Goji.
• 2 g vanilky
Chia semínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení tvořítkem vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme, dokud sušenky nezezlátnou.