Články




Glykemický index


Každá potravina obsahující sacharidy (cukry) se v trávicím traktu a v krvi rozkládá na glukózu. Po snědení jakékoliv sacharidové potraviny tedy nastane dříve či později vzestup hladiny krevního cukru. 

GI

Glykemický index je ukazatel, který říká, jak rychle po snědení dané potraviny vzestup krevního cukru nastane. Čím nižší hodnota glykemického indexu, tím lépe pro zdraví a hubnutí.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem mají vysoký obsah jednoduchých cukrů a neobsahují vlákninu (sladkosti, bílé pečivo, pivo, alkohol). Po jejich snědení nastane rychlý a velký vzestup hladiny krevního cukru. Takováto potravina se navíc rychle stráví a již několik desítek minut po jejím snědení budete mít zase hlad nebo chuť na další jídlo.

Naopak po snědení potraviny s velkým obsahem vlákniny a složených sacharidů (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, některé druhy ovoce) nastane vzestup krevního cukru jenom pouze velmi malý a pomalý. Takováto potravina vás zasytí na delší dobu a do dalšího jídla tedy nebudete mít hlad. 

Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vede nejen ke vzniku nadváhy, ale také významně zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky. Vzestup hladiny krevního cukru je totiž vždy následován vzestupem množství inzulinu v krvi. A čím častěji a čím více inzulinu musí organismus vyrobit, tím je riziko větší.

Hodnoty glykemického indexu u jednotlivých potravin:
Pivo 110
Hranolky, bramborová kaše 95
Čistý cukr, med 90 – 100
Předvařená rýže v sáčku 90
Cornflakes, popcorn 85
Rohlík, bageta 85
Mrkev vařená 85
Chipsy 80
Coca Cola 70
Meloun, banán,hrozinky 70
Kukuřice 70
Kobliha, vafle, croissant 65 – 75
Brambory ve slupce 65
Celozrnný chléb 65
Bebe dobré ráno 55
Rýže neloupaná 50
Jogurt 35
Mrkev syrová 35
Fazole, cizrna 30 – 40
Čočka, hrách 25
Jablko, meruňky, broskev 25
Švestky, grapefruit, třešně 22
Hořká čokoláda 70% 22
Vlašské ořechy 15
Kořenová zelenina, brokolice, saláty,

zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety10

Voda 0

Jak snížit GI celého jídla? – např. ovoce či pečivo na dopolední svačinku může mít vyšší GI. Abyste jej snížili, stačí přidat trochu bílkoviny, tuku nebo vlákniny – tedy např. na chleba luštěninovou pomazánku a kus zeleniny nebo trochu sýra, např. cottage.



Partneři projektu