Články
- MOJE DESATERO PRO INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ aneb JAK SE NAUČIT JÍST PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A POHODU NA STÁLO
- Vymaňte se z rodinných vztahových vzorců
- O chybách ve výchově a jejich vlivu na děti
- SUŠENÁ SYROVÁTKA - další komerční lež nebo po ní opravdu zhubnete???
- HUBNUTÍ A PROTEINOVÉ DIETY - vyberte si svoji cestu...!!!
- JAK UČINIT NAŠE TĚLO ZDRAVÝM PLNÉ PŘIROZENÉ ENERGIE?
- TRÁPÍTE SE? MÁTE STRACH Z JÍDLA? UŽ NEVÍTE CO JÍST, ABY JSTE NEPŘIBRALI? Možná vám mohu pomoci...
- Účinné intenzivní kardio - HIIT trénink - efektivní forma spalování tuku
- Potřebujeme maso pro naši výživu?
- Desatero zdravého životního stylu
- ÚSPORNÝ REŽIM V JÍDLE - Problematika jojo efektu
- Nutriční bomba - jedna z možných variant 'prevence zdraví'
- Trvalý úspěch přinese jen pomalé hubnutí
- Nadváha není jen otázkou krásy
- Čím zelenější, tím zdravější
- Proč se má při hubnutí hodně pít?
- Tajný typ - energetické bomby pro ducha i tělo
- Glykemický index
- Nejčastější mýty a omyly ve výživě
- Přílohy a hubnutí - vynechat nebo zařadit do jídelníčku?
- Co je dobré vědět o stresu...?
- ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
- CROSSFIT
- Energetická rovnováha organismu
- Spánek a jeho vliv NEJEN na redukci tuku
- ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE
- OVESNÉ VLOČKY ... vaše každodenní snídaně
- POMAZÁNKY - co a komu mazat
- JEDNODENNÍ PŮST - štíhlost a zdraví
- Obecná výživová doporučení pro SMĚNNÝ PROVOZ
- ROZHODNI SE!
- MÁŠ CHUŤ NA SMAŽENÉ JÍDLO, TUČNÉ MASO, MÁSLO NEBO ŠLEHAČKU? Dej si to a nic nepřibereš!!!!
- PUFOVANÉ CHLEBÍČKY neboli 'POLYSTYRENY'
- CHUTĚ NA SLADKÉ. Proč mě honí mlsná?
- Co jsou to 'VISCERÁLNÍ TUKY'?
- CHCEŠ RYCHLÝ NEBO TRVALÝ VÝSLEDEK???
- PROČ NEMÁME VÝSLEDKY, KTERÉ SI TOLIK PŘEJEME - NA TRVALO?
- JAK LZE SKRZE SEXUALITU OVLIVNIT NAŠE HUBNUTÍ A VEŠKERÝ JINÝ ÚSPĚCH?
ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny.
Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených. Samotné písmeno "E" je použito u číselného kódu jako zkratka slova Evropa, značící původ tohoto označení.
Číslování Éček nám v jejich identifikaci, použití či případných účincích moc nepomůže.
Jedná se o velmi rozmanité spektrum látek, jejich účinky a vliv na člověka je také různý. Od látek naprosto bezproblémových, až po ty, kterým je lepší se určitě vyhnout.
Potravinové výrobky, mimo své přirozené látky, obsahují i LÁTKY CIZORODÉ, které nejsou přirozenou součástí potravy.
Dělíme je na:
ADITIVA="ÉČKA"- záměrně přidané látky do potraviny - cíleně, ale kontrolovaně
KONTAMINANTY - nežádoucí látky v potravině - nekontrolované
Příklady "éček":
ANTIOXIDANTY - zabraňují oxidaci - přínosné
MODIFIKOVANÉ ŠKROBY - nežádoucí látky v potravině
STABILIZÁTORY - uchovávají stejnou konzistenci
EMULGÁTORY - spojí přirozeně nespojitelné (např. vodu a olej)
PROTISPÉKAVÉ LÁTKY - potravina zůstane sypká
LEŠTÍCÍ LÁTKY - např. na lentilkách zajistí krásný lesk
SEKVESTANTY - "vychytávají" škodlivé látky - jsou tedy přínosné
E 300 - KYSELINA ASKORBOVÁ=vitamín C - přirozeně se vyskytující látka v potravině
E 160 - RETINOL=vitamín A - barvivo - přírodní, tedy přínosné
KONZERVANTY (česky "konzervovadla") - jsou tolik obávané, ale:
- účinné už v nepatrných koncentracích
- v účinných koncentracích musí být zdravotně nezávadné
Příklady PŘÍRODNÍCH, tedy ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÝCH konzervantů:
- KYSELINA SORBOVÁ - E 200, KYSELINA BENZOOVÁ - E 210, OXID SIŘIČITÝ E 220 - výroba vína, KYSELINA OCTOVÁ E 260, E 270
Současná legislativa nezná žádné škodlivé látky neškodné a zdravé přídatné látky, existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky. Bez přídatných látek (aditiv) se patrně lze těžko obejít - podle vyhlášky č. 4/2008 Sb. ze dne 3.ledna 2008 mají výrobci povinnost uvádět přídatné látky na obalech.
MŮJ ZÁVĚR:
ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
PŘI SPRÁVNÉM POUŽITÍ JSOU "ÉČKA" UŽITEČNÁ. JINAK MOHOU SAMOZŘEJMĚ UŠKODIT - NEZANEDBATELNOU ÚLOHU ZDE HRAJÍ KONTROLNÍ ORGÁNY.
Pokud by jste se chtěli podívat na kompletní seznam "Éček", klikněte zde