Články




ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?


"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny.

Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených. Samotné písmeno "E" je použito u číselného kódu jako zkratka slova Evropa, značící původ tohoto označení.

Číslování Éček nám v jejich identifikaci, použití či případných účincích moc nepomůže. 

Jedná se o velmi rozmanité spektrum látek, jejich účinky a vliv na člověka je také různý. Od látek naprosto bezproblémových, až po ty, kterým je lepší se určitě vyhnout. 

____ka

Potravinové výrobky, mimo své přirozené látky, obsahují i LÁTKY CIZORODÉ, které nejsou přirozenou součástí potravy.

Dělíme je na:

ADITIVA="ÉČKA"- záměrně přidané látky do potraviny - cíleně, ale kontrolovaně

KONTAMINANTY - nežádoucí látky v potravině - nekontrolované

Příklady "éček":

ANTIOXIDANTY - zabraňují oxidaci - přínosné

MODIFIKOVANÉ ŠKROBY - nežádoucí látky v potravině

STABILIZÁTORY - uchovávají stejnou konzistenci

EMULGÁTORY - spojí přirozeně nespojitelné (např. vodu a olej)

PROTISPÉKAVÉ LÁTKY - potravina zůstane sypká

LEŠTÍCÍ LÁTKY - např. na lentilkách zajistí krásný lesk

SEKVESTANTY - "vychytávají" škodlivé látky - jsou tedy přínosné 

E 300 - KYSELINA ASKORBOVÁ=vitamín C - přirozeně se vyskytující látka v potravině

E 160 - RETINOL=vitamín A - barvivo - přírodní, tedy přínosné

KONZERVANTY (česky "konzervovadla") - jsou tolik obávané, ale:

- účinné už v nepatrných koncentracích

- v účinných koncentracích musí být zdravotně nezávadné

Příklady PŘÍRODNÍCH, tedy ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÝCH konzervantů:

- KYSELINA SORBOVÁ - E 200, KYSELINA BENZOOVÁ - E 210, OXID SIŘIČITÝ E 220 - výroba vína, KYSELINA OCTOVÁ E 260, E 270

jablka

Současná legislativa nezná žádné škodlivé látky neškodné a zdravé přídatné látky, existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky. Bez přídatných látek (aditiv) se patrně lze těžko obejít - podle vyhlášky č. 4/2008 Sb. ze dne 3.ledna 2008 mají výrobci povinnost uvádět přídatné látky na obalech. 

MŮJ ZÁVĚR:

ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?

PŘI SPRÁVNÉM POUŽITÍ JSOU "ÉČKA" UŽITEČNÁ. JINAK MOHOU SAMOZŘEJMĚ UŠKODIT - NEZANEDBATELNOU ÚLOHU ZDE HRAJÍ KONTROLNÍ ORGÁNY.

Pokud by jste se chtěli podívat na kompletní seznam "Éček", klikněte zde




Partneři projektu