Články
- MOJE DESATERO PRO INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ aneb JAK SE NAUČIT JÍST PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A POHODU NA STÁLO
- Vymaňte se z rodinných vztahových vzorců
- O chybách ve výchově a jejich vlivu na děti
- SUŠENÁ SYROVÁTKA - další komerční lež nebo po ní opravdu zhubnete???
- HUBNUTÍ A PROTEINOVÉ DIETY - vyberte si svoji cestu...!!!
- JAK UČINIT NAŠE TĚLO ZDRAVÝM PLNÉ PŘIROZENÉ ENERGIE?
- TRÁPÍTE SE? MÁTE STRACH Z JÍDLA? UŽ NEVÍTE CO JÍST, ABY JSTE NEPŘIBRALI? Možná vám mohu pomoci...
- Účinné intenzivní kardio - HIIT trénink - efektivní forma spalování tuku
- Potřebujeme maso pro naši výživu?
- Desatero zdravého životního stylu
- ÚSPORNÝ REŽIM V JÍDLE - Problematika jojo efektu
- Nutriční bomba - jedna z možných variant 'prevence zdraví'
- Trvalý úspěch přinese jen pomalé hubnutí
- Nadváha není jen otázkou krásy
- Čím zelenější, tím zdravější
- Proč se má při hubnutí hodně pít?
- Tajný typ - energetické bomby pro ducha i tělo
- Glykemický index
- Nejčastější mýty a omyly ve výživě
- Přílohy a hubnutí - vynechat nebo zařadit do jídelníčku?
- Co je dobré vědět o stresu...?
- ÉČKA v potravinách ...ŠKODÍ ČI CHRÁNÍ?
- CROSSFIT
- Energetická rovnováha organismu
- Spánek a jeho vliv NEJEN na redukci tuku
- ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE
- OVESNÉ VLOČKY ... vaše každodenní snídaně
- POMAZÁNKY - co a komu mazat
- JEDNODENNÍ PŮST - štíhlost a zdraví
- Obecná výživová doporučení pro SMĚNNÝ PROVOZ
- ROZHODNI SE!
- MÁŠ CHUŤ NA SMAŽENÉ JÍDLO, TUČNÉ MASO, MÁSLO NEBO ŠLEHAČKU? Dej si to a nic nepřibereš!!!!
- PUFOVANÉ CHLEBÍČKY neboli 'POLYSTYRENY'
- CHUTĚ NA SLADKÉ. Proč mě honí mlsná?
- Co jsou to 'VISCERÁLNÍ TUKY'?
- CHCEŠ RYCHLÝ NEBO TRVALÝ VÝSLEDEK???
- PROČ NEMÁME VÝSLEDKY, KTERÉ SI TOLIK PŘEJEME - NA TRVALO?
- JAK LZE SKRZE SEXUALITU OVLIVNIT NAŠE HUBNUTÍ A VEŠKERÝ JINÝ ÚSPĚCH?
Co jsou to VISCERÁLNÍ TUKY?
Útrobní tělesné tuky neboli viscerální tuky jsou tuky, které se ukládají do prostoru mezi orgány, neboli do míst, kde se přirozeně nevyskytují. Jakmile se k nim člověk „propracuje“ je ve velkém riziku vzniku metabolických onemocnění vedoucí až ke vzniku metabolického syndromu (neboli syndromu X), a také tak ohrožuje svůj kardiovaskulární systém.
Celkově přebytkem viscerálního tuku dochází ke zpomalení metabolismu což má za následek přibírání hmotnosti. Nehledě na další zdravotní komplikace, které s obezitou souvisí (zvýšená zátěž na pohybový aparát, zvýšené riziko vzniku rakoviny).
Jelikož vnitřní tuky se neukládají jen při zvýšeném příjmu energie, ale paradoxně i při velmi nízkém, nebo–li při příjmu energie, která je nižší než Vaše tělo potřebuje (nižší než Vaše zjištěná minimální bazální potřeba). A organismus reaguje tak, že si i to málo energie začne ukládat (tzv. na horší časy). Proto začne-li člověk hladovět, vnitřní tuky se začnou zvyšovat a zdravotní problémy to rozhodně neřeší.Naopak.
VISCERÁLNÍ TUKY A PSYCHOSOMATIKA:
Stejně závažný důvod z hlediska ukládání viscerálního tuku spočívá VELMI JEDNOZNAČNĚ V PSYCHOSOMATICE tudíž v tom, jak jsme schopni řešit naše nitro a myšlenkové vhledy na konkrétní životní situace a v dnešní době tento fakt považuji já osobně za stejně problematický, jako výživa samotná, resp. fakt, jehož PREFERENCE SE STÁLE ZVYŠUJÍ. :-(
Je na každém zvlášť, jestli si tyto věci uvědomuje, resp. je chce řešit.
Mimo tedy psychosomatickou stránku věci doporučuji připravovat si jídla s nízkým nebo středním glykemickým indexem (nižší rychlost vstřebávání cukru do krve prostřednictvím kvalitních komplexních sacharidů s menším množství jednoduchých). Do těchto kategorií patří celozrnné pečivo, obiloviny, veškeré kvalitní obědové přílohy, nižší příjem ovoce s doplněním bílkoviny a tuku, zelenina jako součást jídla, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa, jogurty do 3% tuku. Na obrázku jsou viscerální tuky znázorněny žlutou barvou.
Důležitá je také pravidelnost ve stravování a příjem VLÁKNINY, která zpomaluje vstřebávání sacharidů do krve, čímž zmírňuje inzulinovou reakci, tzn. že slinivka břišní „šetří“ s vyplavováním inzulinu do krve čímž současně i šetří naše tělo což slouží jako prevence vzniku nejen cukrovky, ale i dalších onemocnění, samozřejmě také brání tělo před ukládáním tuku.