Články




CHUTĚ NA SLADKÉ. Proč mě honí mlsná?


Na začátek musím z mého hlediska zdůraznit, že jsme všichni aktuálně v jisté PODVÝŽIVĚ (za předpokladu, že nepěstujeme plodiny ve velmi čistém prostředí což u nás v Evropě lze už těžko najít), protože v současnosti již dávno nejsou potraviny potravinami, protože jejich nutriční hodnoty se za posledních 50 let snížily o 50-80%. :-(

nutr_____kopie

Tedy, potraviny si sice uchovávají množství makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky), ale obsah mikroživin (vitamíny, minerály, stopové prvky) je již velmi zanedbatelný (nehledě na obrovské množství zbytečné chemie v potravinách) a z tohoto důvodu nejen klientům doporučuji a poskytuji, ale i já sama hojně užívám tzv. „Zelené potraviny“, konkrétně JEČMEN A CHLORELU, které mi zajistí, že moje tělo nebude tímto deficitem každý den trpět ani, když budu mít např. „prasečí den“. J

Až na pár výjimek není mezi mými klienty nikdo, kdo by mi byl schopen říct, že netrpí pocity nadměrných chutí, které ho trápí, resp.je poměrně dost lidí schopno „držet se“ za pomoci silné vůle poměrně dlouho, ale co nastane ve slabé chvilce, to zná asi většina z nás…začne neodolatelná potřeba sníst sladkosti nad míru a to je právě ONO NEPŘÍJEMNÉ, o čem my všichni víme, že není v pořádku.

ch

Já osobně jsem člověk, který si dá sladkosti denně, protože si to prostě ZASLOUŽÍM :-D, jsem prostě úžasná :-D, protože SEBEKÁSKA je jeden z hlavních faktorů potřebných k sebeléčení, ale zásadní rozdíl v sáhnutí po sladkostech je v tom, jestli to bereme opravdu jako běžnou součást našeho života, protože i cukr tělo potřebuje (v rozumné míře) nebo je to věc, kterou si vyčítáme, resp. se nám hlavou honí při konzumaci čehokoliv „špatného“ myšlenky, že „jsem pochybyl(a)“ a ješte, my „navíc víme, že po tom určitě přibereme“. J

Také je třeba si velmi uvědomit, že naše těla mají svoji minimální potřebu ve výši příjmu energie skrz potraviny (mikro a makro živiny) a pokud my tuto potřebu neznáme, pak se těžko divit, že „ujíždíme“ a že se holt neovládáme.

JAK POTŘEBU NAŠEHO TĚLA ZJISTÍME? Jednoduše…já osobně používám bioimpedanční přístroj InBody 230, který považuji za jeden z NEJ, protože už jen ze základní analýzy zjistím velmi velmi velmi konkrétní údaje a i bez toho, aby klient ukázal jídelníček, je možno hned vyčíst, jaký hlavní problém má. Pokud k základní analýze použiji ještě i informaci o množství viscerálního tuku (tuk uložený v útrobách) a ten se ukáže jako problémový, pak je to současně i otázka nejen výživového problému, ale i psychosomatického, protože viscerální tuky jsou hlavními důvody více či méně nejen výživového problému, ale právě i psychosomatického (což spousta lidí neví), protože tuk znamená v rámci psychosomatiky OCHRANU PŘED NĚČÍM NEBO PŘED NĚKÝM, ÚTĚK PŘED CITY, ZAVRHOVÁNÍ SEBE SAMA, HLEDÁNÍ NAPLNĚNÍ A SOUČASNĚ JE TO JAKÁSI PŘECITLIVĚLOST což jsou symptomy důvodu k tomu, že zavíráme oči před něčím, co nechceme řešit nebo jednoduše o problémech ani nevíme nebo na to nejsme aktuálně dostatečně silní, abychom vůbec něco řešili.

Někdy se mi tedy může po pár minutách konzultace s klientem stát, že doporučím první řešit problém terapeuticky v součinnosti s výživou a nesoustředit se výhradně na výživu, protože je jasné, že by to klientovi primárně v tuto chvíli nepomohlo.

Ať to tedy shrnu. Pokud se týká čistě VÝŽIVY , nejen, že naše těla strádají v množství mikroživin (vitamíny, minerály, stopové prvky), ale lidé jsou z 90% procent (můj profesní odhad) podvýživení i z hlediska makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) a to hlavně v SACHARIDECH - postrádají dostatečné množství „komplexních (kvalitních) sacharidů“ a neví, jak tuto energii rozložit různě ve dne a mají i často vysoký příjem „jednoduchých sacharidů“, což je kombinace NEJVĚTŠÍHO DŮVODU K CHUTÍM NA SLADKÉ NEBO RŮZNÉHO CHARAKTERU V SOUČINNOSTI S NEDOSTATKEM ENERGIE – ČASTÉ ÚNAVY atd. A POKUD LIDÉ JEŠTĚ HODNĚ CVIČÍ PAK JE TO PRO NĚ NAKONEC JEŠTĚ VLASTNĚ KONKTRAPRODUKTIVNÍ – dovolím si přirovnání - když chci jet autem ze Zlína do Prahy a natankuji jen do Brna, auto nedojede…ale naše tělo bohužel nebo bohudík (úhel pohledu) J „dojedou i do Prahy“, ale daň, kterou si za to vyberou je nejen v chutích a únavě, ale také VE VYSOKÉM MNOŽSTVÍ VISCERÁLNÍHO TUKU NEBO NAOPAK V DEFICITNÍM SVALSTVU.

A VÝSLEDEK? …NAŠE TĚLA JEDNODUŠE ŽIVOŘÍ A TAK DLOUHO NÁM TO BUDOU DÁVAT NAJEVO, PROTOŽE TĚLO JE PRO NÁS VELKÁ INFORMACE, DOKUD BUĎ NEONEMOCNÍME NEBO NÁM UŽ MNOŽSTVÍ TUKU BUDE VADIT NEBO OMEZOVAT NEBO NÁS DOSTANE ÚNAVA, V NEJHORŠÍM ZKOLABUJEME, resp. JSME NEŠŤASTNÍ A NEVÍME SI UŽ RADY.

Omlouvám se za délku textu, ale kratší jsem to napsat nemohla, jinak bych nevystihla vše, co vystihnout bylo třeba. J

Přeji vám všem tedy co nejrychlejší „prohlédnutí“…doporučuji nedržet se stále jen nějakých jídelníčků, protože na nich svému tělu na stálo nikdy neporozumíte a doporučuji naopak zjistit si v první řadě, jak na tom fyziologicky vaše tělo je pro vaše množství svalové hmoty což považuji téměř za hlavní ÚDAJ PRO VÁS, ABY JSTE VĚDĚLI, KOLIK PRÁVĚ VAŠE TĚLO TÍM PÁDEM POTŘEBUJE V ENERG. PŘÍJMU TAK, ABY NESTRÁDALO A NAOPAK DOSTÁVALO STÁLE TOLIK, ABYSTE SE STÁLE CÍTILI VÝBORNĚ, PLNI ENERGIE A CHUTI DO ŽIVOTA!!! 



Partneři projektu